Mal ytterdøren!

Lengter du etter å sette ditt personlige preg på huset? Gi ytterdøren et spennende ansiktsløft neste gang du maler om. Ytterdøren er rett sted å uttrykke sin egen stil, hevder arkitekt Jessica Nilsson.

Når du skal velge fasadefarge på huset, er det mye du må ta hensyn til. Du må tenke på når huset er bygd samt i hvilken stil, og helst holde deg til den tradisjonen som kjennetegner perioden og stilen. Så bør du også ta hensyn til nabolaget og det fargeregimet som råder i området. Men når det gjelder ytterdøren, er det rom for å være mer personlig.
– Ytterdøren er selve smykket på et hus. Der er det lov med personlig stil. Det er jo en dør du ser hver eneste dag, sier Jessica Nilsson, arkitekt og designsjef hos Trivselhus.

Når det er sagt, er det visse ting man må ta i betraktning for å skape et pent og harmonisk uttrykk.
– På et eldre hus vil jeg generelt anbefale å male døren ton-i-ton med fasaden. Da gjør man det i tråd med tradisjonen. Døren kan jo likevel være markert, og det finnes fremdeles mange farger å velge mellom. På et moderne hus kan man være litt mer vågal og skape kontraster. Det moderne formspråket er jo som regel litt mer kantete og litt frekkere. Da kan det passe med en kontrastfarge.

Fargen på ytterdøren må ikke nødvendigvis være den samme som fargen på vinduene, mener Jessica.
– Det fungerer ofte fint med tre farger på fasaden, men det kan være greit å holde seg til samme fargefamilie. Med det mener jeg at man for eksempel bør unngå å blande varme og kalde nyanser. Men, det trenger aldeles ikke være samme farge på alt.

Hvis huset har flere ytterdører, kan et alternativ være å måle hovedinngangen i en egen farge og la de andre dørene ha en annen farge. Men, man kan også male alle dørene i samme farge. Det kommer helt an på hvilket uttrykk man ønsker og hva som passer den stilen man har.
– Hvis det er flere dører på huset, synes jeg personlig at det blir penest hvis man velger samme farge på alle. Det gir et harmonisk inntrykk og blir fint for øyet. Hvilken dør som er døren til hovedinngangen, kan man markere på andre måter, for eksempel med et entrétak eller avvikende fasademateriale rundt, avhengig av hvordan fasaden er utformet. Så kan man jo også skille ut døren fra andre dører ved for eksempel å gi den et vindu.

En grunnregel når du velger farge på fasaden, er at en liten fargeprøve alltid blir lysere og skarpere på en større flate. Ytterdøren har jo en mye mindre flate, og fargeeffekten blir ikke den samme. Imidlertid skal du ta hensyn til hvordan lyset faller på døren.
– Er det for eksempel tak som kaster skygge over ytterdøren, eller kommer sollyset rett på? Det påvirker hvordan fargen blir oppfattet, sier Jessica og fortsetter: – Men våg å prøve deg fram! Du kan jo alltids male om døren igjen.