Ekspertens beste råd ved valg av maling

Har du trefasade eller annet materiale? Alkydolje, akrylat eller slammaling. Å kjøpe den rette maling til fasaden er ikke alltid så lett. Her er ekspertens beste råd når du velger maling.

«Finn ut hvilken maling huset er malt med,» sier Leif Edenborg, Beckers utdannings- og treningsansvarlig for innendørs og utendørs produkter.

- Generelt anbefales det at du fortsetter med samme type maling som huset er malt med før. Å endre fargetypen er bare vanskelig og unødvendig, og kan noen ganger føre til problemer, sier han.

Hvordan vet man hvilken maling man skal bruke?

– Vanligvis kan du få informasjon fra den forrige eieren. Ellers kan du kontakte nærmeste fargeforhandler som kan besøke deg og ta en prøve som bestemmer hvilken maling fasaden har.

 
 
 
 

Hva er den vanligste feilen huseiere gjør ved valg av maling?

– Å ikke vaske fasaden og gjøre for dårlig grunning.

Vanlige malingstyper

Akrylatmaling

Har ekstremt bra beskyttelse mot sol, snø og regn og fargen holder veldig lenge forutsatt att man gjør et bra forarbeide i form av grunnolje og tregrunning. Krever noe vedlikehold i form av regelmessig vask.

Alkydoljemaling

Har ofte en høyere glans, samt god beskyttelse mot fukt. Brukes som regel for å male gjerder og andre detaljer på og rundt huset.

Linoljemaling

Er en tradisjonell maling som vanligvis brukes til antikvarisk maling

Pussmaling

Til ren kalkpuss skal man bruke kalkmaling, til sementpuss bruker man akrylatmaling, til kalksementpuss bruker man akrylatmaling og silikatmaling.

Maling for utendørsmaling

Hvilket produkt behøver du? Her finner du alle våre produkter for utendørsmaling