Hvorfor ser naboens hus så fresht ut år etter år?

Fordi han ikke har slurvet med grunnjobben før han starter selve malejobben.

Hva er de vanligste spørsmålene du mottar huseiere som ønsker å male?

– ”Hvor mye maling trenger jeg?" Du trenger så mye maling at det er nok for to lag, og noen ganger kan det være nødvendig å bruke en grunnning.

Ikke glem grunnoljen
Ikke glem den grunnleggende oljen
  Før du går til butikken, er det viktig å ha lest - riktig. Og still spørsmål.

– Finn ut så mye du kan om hvordan jobben skal gjøres før du starter. Ta imot råd, få riktige produkter og finn tid til å gjøre jobben. Du finner også god informasjon på nettsiden, avslutter Leif Edenborg.

 
 
 
 

1. Rengjør godt

Det fester seg like mye smuss på fasaden som på dine vinduer. Hvis du ikke har vasket fasaden på 10-15 år, kan du forestille deg hvor mye smuss det er.

Begynn med å sjekke om alger eller mugg har begynt å komme frem, isåfall er det viktig med Alge- og muggvask. Bløtlegg overflatene som skal vaskes før du legger på vaskemiddelet. Unngå å bruke høytrykksvask. Det er best å sette en børste på hageslangen og skylle grundig. Ikke glem å dekke overflatene på huset som ikke skal vaskes. Planterne nærmest huset bør også beskyttes.

2. Kontrollera och laga

Om du har trefasade må du sjekke om treet er rått. Hvis du finner det, må plankene byttes ut før du kan fortsette. Sjekk om det er sprekker i treet, skrap og mal riktig.

3. Skrap

Du trenger bare å skrape av maling som er løs eller flakket. Ikke slurv, en dårlig skrapet fasade vil føre til at malingen blir verre senere. Denne delen av jobben er tøff, ta en del av fasaden om gangen.

Ikke glem å bruke riktig skrape, en moderne variant som er fin i hånden, er et godt råd. Stålbørste kan også være et alternativ.

4. Grunnning

Legg en grunnolje på fasadens endeved, sprekker og blemmer. Du kan bruke grunnolje på hele fasaden hvis du skal bruke dekkbeis og beis.

Vent 30 minutter før du legger grunnmalingen på den oljede overflaten. Hvis det er en gammel overflate, spesielt hvis den vender mot sør, kan det være nødvendig å grunnmale. La grunnmalingen tørke helt før du fortsetter.

 

5. Male

Først og fremst: hold øye med været. Du bør ikke male i solen, eller hvis det er fuktig ute. Hvis du maler på en fuktig overflate, kan det oppstå fuktblærer, noe som ikke er så fint.

Påfør mye farge på hele veggen og vær ekstra nøye ved skjøter. La det tørke i 1,5 døgn. Hvis du ikke blir klebrig når du trykker på den nymalte overflaten, kan du starte med nytt strøk.

Maling til trefasaden

Forleng levetiden på trefasaden med maling. Her finner du alle våre produkter for trefasade.