Mal taket – fire steg til et perfekt resultat

Løft blikket! Har du tenkt over hvor viktig taket er i et rom? Et lekkert, nymalt tak gir hele rommet et virkelig løft. Hvitt er vanligst, men det kan også bli fint med en annen farge. Her får du tips til hvordan du går frem.

1. Hvilken type tak har du?

Begynn med å prøvevaske en liten del av taket. Hvis malingen blir sittende, kan du fortsette å vaske. Hvis malingen løser seg opp og smitter av, er taket sannsynligvis malt med limmaling. Da må taket vaskes ekstra nøye med mye vann, slik at du får bort all malingen. Hvis malingen smitter av på en tørr klut, er det sannsynligvis kalkmaling. Da må du børste taket rent, slik at underlaget blir fast. Bruk alltid hansker og beskyttelsesbriller når du vasker.

2. Før du maler

Tøm rommet for møbler, så blir det lettere å male. Beskytt gulvet med dekkpapir og veggene med beskyttelsesplast hvis du ikke skal male dem. Hvis du skal male veggene også, bør du begynne med taket. Skrap bort løs maling. Sparkle eventuelle sprekker og skader i taket. Slip de sparklede flatene, og fjern alt støv før du begynner å male.

3. Velg maling og farge

Det finnes ulike typer maling til ulike tak. Spør butikkpersonalet, så får du hjelp med å velge riktig maling. De kan også hjelpe deg med å velge rull. Det er vanligst å male taket hvitt med en helmatt maling. Hvitt reflekterer lyset og får rommet til å se større ut, men det kan også være fint å male taket i en farge som ligger nær veggfargen. Hvis du for eksempel har et rom med stor takhøyde, kan du skape en lunere stemning ved å velge en mørkere farge. I Beckers Studio kan du teste ulike farger på nettopp ditt rom.

4. Klar til å male

Begynn med å male flaten nærmest veggen med pensel, siden den er vanskelig å komme til med rull. For å unngå skjøter må du alltid male i lysets retning, det vil si fra vinduet og inn mot midten. Er det flere vinduer i rommet, begynner du å male fra det vinduet som slipper inn mest lys. Mal hele taket uten pause, slik at overflaten blir jevn. Husk å alltid følge tørketidene på malingsspannet.


Dette trenger du:

Dekkpapir, malingsbrett, vinkelpensel, bøtte, forlengelsesskaft, munnbeskyttelse, svamp, klut, beskyttelseshansker, slipepapir (120-180), slipekloss, malerulle, tynn pensel til hjørner, maskeringsteip, sparkel, sparkelskraper, sparkeltape, mikrofiberklut, malervask, veggmaling, takmaling , primer og lateks fugemiddel ledd.

Last ned arbeidsrådet som PDF

Takmaling

Mal om taket for en finere helhet. Her finner du riktig maling til ditt tak.