Mal gulvet

Slitte flater? Mal gulvet! Et slitt gulv med riper, merker og flekker er et trist syn. Men det går an å fornye gamle gulv med maling. Dessuten gir et fint gulv hele rommet et løft. Her har vi samlet noen tips til hvordan du oppnår et bra sluttresultat.

1. Før du maler

Som med alle andre maleprosjekter må du være nøye med forarbeidet når du maler gulvet. Det tar litt tid, men det lønner seg virkelig. Begynn med å fjerne alt støv, og vask deretter med Beckers' malervask. Bruk alltid hansker. Hvis du har et malt tregulv, holder det å støvsuge og vaske. Har du et ubehandlet tregulv, bør du også slipe med middels fint sandpapir for å få bort trefibre som stikker opp. Parkettgulv og tidligere lakkerte tregulv må slipes før maling. Hvis du har et malt betonggulv, skraper du bort all løs maling med en stålbørste før du vasker. Et ubehandlet betonggulv må være helt tørt på overflaten og ha herdet i minst én måned før maling.

2. Velg maling og farge

Det finnes mange ulike typer gulvmaling. Spør butikkpersonalet, så får du hjelp med å velge riktig maling til nettopp ditt gulv. Et lyst gulv får rommet til å se større ut, men krever mye rengjøring. Mørke gulv gjør at støvet synes bedre, og krever mer belysning i rommet. Velg det som passer deg best.

3. Klart til å male

Masker gulvlistene. Mal med pensel nærmest veggen. Bruk deretter rull med skaft til resten av gulvet. Påfør malingen jevnt, slik at det ikke blir synlige skjøter, og mal hele gulvet uten pause. Hvis gulvet er malt fra før, holder det med ett eller to strøk av den malingen du har valgt, uansett om gulvet er av tre eller betong. Hvis gulvet er ubehandlet, må du grunne først. Vær alltid nøye med å følge tørketidene på spannet.

Dette trenger du:

Svamper og kluter, i tillegg til en bøtte, avfettingsmiddel, Beckers Malervask, beskyttelseshansker/ beskyttelsesbriller, sparkelmasse, stålsparkel, ruller med teleskopskaft, pensel, gulvmaling og eventuelt klarlakk, sandpapir, korn 180–240.

Last ned arbeidsrådet som PDF

Velg rett gulvfarge

Sett farge på gulvet. Her finner du våre produkter for tre- og betonggulv.