Mal veggene – en enkel måte å forandre hjemmet

Ser rommet trist ut? Er du lei fargen eller tapeten på veggene? Å male er en enkel måte å fornye og det er ikke vanskelig. Her får du tips på hva du skal tenke på og hvordan du får best resultat.

1. Se på veggene

Er veggene malt fra før? Da trenger du bare å sparkle over hull og andre skader. Slip de sparklede flatene med fint sandpapir. Er veggene tapetsert? Sparkle i så fall også skjøtene mellom tapetremsene, slik at overflaten blir jevn og fin.

2. Hvilken maling har du lyst på?

Ta utgangspunkt i hva du liker. Husk at en liten malingsprøve vil se annerledes ut på en større flate. Et godt tips er derfor å kjøpe et par små bokser i ulike farger og prøvemale en del av veggen. En tommelfingerregel er at fargene ofte blir sterkere når de kommer på veggen. En matt maling oppleves vanligvis som roligere enn en maling med mye glans.

3. Velg riktig verktøy

Å male vegger med rull er enkelt og går raskt. Bestem deg for hva slags overflate du ønsker, og velg en rull som passer. En langhåret rull gir mer struktur på veggen, mens en korthåret rull gir en jevn overflate. Husk også at du trenger en mindre pensel til å male rundt dører, vinduer og stikkontakter, der det kan være vanskelig å komme til med rull.

4. Vask før du maler

Børst bort støv fra veggene. Hvis veggene er skitne, vasker du dem med Beckers' malervask. Følg vaskerådene på emballasjen, og beskytt gulvet med dekkpapir. Beskytt fôringer, lister og stikkontakter med maskeringstape.

5. Klart til å male

Grunn med ett strøk grunnmaling, og påfør deretter to strøk dekkmaling. Ofte ser det fint ut allerede etter det første strøket, men for å få et vellykket sluttresultat må du alltid male to ganger. Tørketiden finner du på malingsspannet.

6. Nyt resultatet

Så snart veggene er støvtørre, kan du fjerne maskeringstapen og dekkpapiret. Deretter er det bare å sette møblene på plass og innrede rommet på nytt.

Dette trenger du:

Dekkpapir, malingsbrett, bøtte, forlengelsesskaft, svamp, klut, munnbeskyttelse, malerulle, tynn pensel til hjørner, maskeringsteip og veggmaling.

Last ned arbeidsrådet som PDF

Veggmaling

Helmatt, halvmatt eller matt – hvilken overflate foretrekker du på veggen? Her finner du alle våre veggprodukter.