Hvitt er alltid trygt

Er du blant de som liker hvitt? Da har du valgt en god farge til huset. Men, hvitt er ikke bare hvitt. Interiørdesigneren Mija Kinning gir oss sine beste tips til suksess med hvitt. 

Vardagsrum

Hvitt har alltid vært, og vil alltid være, populært i mange hjem.
– Hvitt er som et blankt ark som man kan fylle med hva man vil. Det aller meste fungerer fint mot en hvit overflate. Hvis jeg skal være ærlig, så synes jeg aldri det blir kjedelig med hvitt, sier Mija Kinning, som er interiørdesigner, scenograf og programleder, kjent fra innredningsprogrammer som Bygglov og Roomservice i Sverige.

Mija Kinning
kök
Vardagsrum

Som interiørdesigner tar Mija alltid utgangspunkt i det kundene selv foretrekker. Trender ser hun bort fra. Det er personlig stil og smak hun er interessert i å høre mer om.
– Det er svært mange som liker hvitt, og det er jo ikke så rart. Hvitt er et godt grunnlag, og du kan matche det med hva som helst. Jeg tror også at vi nordboere liker hvitt så godt nettopp fordi det er den fargen som reflekterer lyset aller best, og vi trenger mye lys her oppe i nord.

Hvitt er ikke bare hvitt. Spekteret er stort, fra kaldt hvitt med innslag av blått til varmt hvitt som heller mot gult.
– Det blir veldig fint hvis man velger å bruke forskjellige hvite nyanser ton-i-ton. Hvis du vil ha en frisk og kjøling stemning, velger du nyanser i den blågrå skalaen. Hvis du vil ha varme, velger du gulere nyanser. Akkurat som alle andre farger, oppfører hvitt seg forskjellig i forskjellig lys. Skaff deg noen fargeprøver og prøvemal for å finne ut hvordan de forskjellige nyansene fungerer akkurat hos deg.

Det kan fungere veldig fint å gå fra kaldt hvitt til varmt hvitt, men det er viktig å tenke på helheten.
– Stockholmshvitt med mye gult i har vært populært veldig lenge, og har nesten blitt standardfarge til dører og annet treverk. Hvis du har treverk som er malt med denne nyansen, bør du velge en hvitfarge med gult i på veggene. Ellers er risikoen stor for at treverket blir seende skittent og nikotingult ut. Hvis du vil ha kritthvite, kalde vegger, bør du derfor også male treverket i en kald hvitfarge.

Å bruke forskjellig glans og forskjellige flater med samme hvitfarge er både effektfullt og fint.
– Personlig liker jeg helmatte flater som nesten ser ut som kritt. Det er utrolig pent. Men jeg liker også å bruke glansgrader mellom null og nitti for å få vekslinger.

trappa

For Mija er hvite vegger den perfekte bakgrunnen for innredningen i et hjem. Lyse vegger og tak gir romfølelse og får rommet til å virke større. Dessuten passer faktisk alle gulvtyper til hvite vegger. Hvitmalte gulv trenger mer vedlikehold enn andre gulv, og på mørke gulv synes støvet mye tydeligere. I likhet med mørke vegger, krever mørke gulv mer belysning i rommet.
– Selv har jeg mye hvitt hjemme på veggene, og jeg har også hvite gulv fordi jeg liker de kontrastene hvitt gir, og at hvitt fremhever alt annet i rommet. Grønne planter, andre farger og materialer med forskjellig struktur gjør seg godt sammen med hvitt.

Kök

Noen mener kanskje at det blir kjedelig med hvite vegger, og at det er noe som bare en forsiktig innredningsekspert ville velge. Men faktum er at hvite vegger gir helt andre muligheter til å være kreativ når man skal foreta forskjellige innredningsvalg, enn hva vegger med sterkere farger gjør.
– Jeg synes du skal være modig og våge å blande forskjellige tekstiler, som lin og fløyel, og forskjellige farger til de hvite veggene. Det gir rommet liv. Hvis du for eksempel liker tekstiler som har mye mønster og mange farger, er det perfekt med hvite vegger. Og hvis du har kunst på veggene, bidrar de hvite veggene til å gi den et løft. Det eneste du skal være litt forsiktig med, er å blande inn for mange forskjellige treslag. Da kan det lett bli rotete.

Tips fra Mija Kinning: Match hvitt med andre farger

Tips fra Mija Kinning: Matche hvitt med andre farger

• Varmt til varmt: Hvis du maler veggene i en varm farge, velger du en varm hvitfarge til treverket. Hvis du har en varm grå nyanse på veggene, velger du varmt hvitt med gult i til treverket.
• Kaldt til kaldt: En kald hvit nyanse passer aller best til andre kalde nyanser i for eksempel blått, grønt og grått.

no
har blitt lagt til lagret
har blitt tatt bort fra lagret.
har blitt lagt til din handleliste
har blitt tatt bort fra din handleliste.
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
You have to choose a color