På tide å male om huset? Tenk på helheten!

Et hus er så mye mer enn bare fasaden. Detaljer som vinduer, dører, staffasje og grunnmur er viktig for helhetsinntrykket. Her er noen tips til hva du må tenke på når du skal velge farger.

Fargetrender utendørs. Mal huset sort eller svart, få inspirasjon fra Beckers

Det første du skal tenke på når det er på tide å male om, er å se på husets stil. Hvis du har et eldre hus som har blitt malt om mange ganger gjennom årenes løp, kan det være lurt å se på lignende hus og finne ut hvilke farger som var vanlige på den tiden da huset ble bygd. Den fargen huset har fra starten av, er som regel den beste. Det betyr ikke at du er nødt til å velge eksakt samme farger når du skal male om, men det er en fordel at balansen mellom fargene er den samme. De delene av huset som var mørke fra starten av, bør fortsatt være det, og de delene som var lyse, bør males i lyse farger igjen.

Hvitt hus utendørs maling fra beckers
Eksteriør, blått hus. Beckers maling og beis

Kontrast eller ro

Hvis huset har flotte vinduer som du ønsker å fremheve, lønner det seg å male de i en farge som bryter med resten av fasaden. Dess større kontrast det er mellom fargene, jo tydeligere blir detaljene. Hvis du derimot ikke ønsker at vinduene er et blikkfang, maler du de i en farge som er like lys eller mørk som fasaden.

Hvis du vil male større flater, som rekkverk, i hvitt, bør du velge en hvitfarge som har litt grått eller gult i seg for å skape mer ro. Ellers risikerer du at rekkverket skiller seg for mye ut. Hvis du har et hvitt hus, maler du detaljene i samme hvitfarge som fasaden.

Hvis huset har flere dører, kan det være en god idé å male hovedentreen i en farge som avviker litt fra de andre dørene, for å vise at den er viktigst. Et godt tips er å male andre dører i samme farge som andre detaljer, for eksempel vinduer.

gult murhus Beckers maling
Hvitt murhus. Beckers utendørsmaling til puss og mur

Prøvemal alle deler av fasaden

Du bør alltid prøvemale litt av fasaden og de forskjellige detaljene for å se hvordan fargene passer sammen før du går i gang med å male hele huset i en ny farge. Da får du også en god pekepinn på hvordan sluttresultatet vil bli.

måla vit vägg

Fargeprøver

Farger kan se litt kjedelige ut når man ser de i et fargekart. Det kommer av at alle farger blir lysere og sterkere når de males på større flater utendørs. Et eksempel er fargen Faluröd. Fargeprøven ser brunrød ut, men når malingen kommer på veggen, viser det seg at den er varm rød. Når det gjelder gult, bør fargeprøven være «uren» med litt innslag av rødt for at huset skal få en fin gulfarge. Også rosa fargeprøver bør være «urene» med mye innslag av gult for at fasadefargen skal bli behagelig for øyet.

Maling for utendørsmaling
no
har blitt lagt til lagret
har blitt tatt bort fra lagret.
har blitt lagt til din handleliste
har blitt tatt bort fra din handleliste.
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
You have to choose a color