Slik velger du riktig farge til huset

Klassisk rødt eller hvitt - eller moderne svart og grått? Å velge farge på huset er ikke alltid lett. En grunnregel er å ta hensyn til omgivelsene og husets tidsepoke og stil. Her finner du tips som hjelper deg på veien mot et vellykket fargesatt og nymalt hus.

Bli inspirert

Ett tips er å gå rundt å titte på lignende hus. Ser du en fargesammensetning som du liker, ring på døren og spør hvilken farge de har malt med. Om du velger å ta utgangspunkt i en liten fargeprøve, så bør du ta med i vurderingen at fargen alltid oppleves skarpere og mer intensiv når den males på en større flate. Velg derfor en fargeprøve som føles litt støvete og er mer dempet enn hva du ser for deg. Prøvemal helst en del av fasaden før du bestemmer deg, så vet du at fargen stemmer overens med det du har sett for deg.

Grå, hvite og svarte hus

Uberørte tømmerhytter, grånet av vær og vind. Slik så de første grå fasadene ut. I dag er grå en populær farge på fasader, og det finnes en rekke nyanser å velge mellom. Hvis du vil at fasaden skal oppleves nøytral, velger du en grå nyanse med litt gult i. Da risikerer du ikke at gråfargen føles blå.

Hvite hus, som dukket opp på 1700-tallet i Norge, var lenge et symbol på status - og en farge som dukket opp på kirker, gods og herskapshus. Selv i dag er hvit en populær fasadefarge. Hvis du vil at huset skal se veldig hvitt ut, velg en hvit nyanse med litt svart i. Ønsker du tvert imot en kremaktig hvit fasade, velg en hvitfarge med innslag av gult. Unngå hvite nyanser med elementer av rødt, blått eller grønt, da vil huset oppleves som lys rosa, lysegrønn og lyseblå.

Store hus kan gjerne males i mørke toner som svart og mørkebrunt, for ikke å virke for ruvende. Disse fargene passer godt til gamle og klassiske hus, så vel som til modere og funksjonalistiske hus. En sak du bør tenker på dog, er at mørkere farger trekker til seg varme og sollys, noe som gjør at fasaden slites mer enn om du maler i en lysere fargetone.

Gule hus

Historisk sett er varianter av oker den mest brukte gulfargen på hus her i Norge. Inspirasjonen kom fra sør-europeiske sandstenspalass. Fargen ble fremstilt av lett tilgjengelig og rimelig pigment fra jordsmonnet. Med ny teknologi og moderne maling har det blitt mulig å fremstille renere gulfarger. For at et gult hus skal smelte inn i omgivelsene, bør du velge en gulnyanse med innslag av rødt. Da får du en mild og varm farge som ser naturlig ut. Gule fargetoner som drar seg mot grønt, ser ofte litt skitne ut, og en klargul farge kan gi litt plastikkfornemmelser.

Grønne og blå hus

Naturens grønne nyanser trekker ofte mot gult. For eksempel har en grønn plen mer gult i seg enn du kan forestille deg. En fasade malt i en grønngul farge blir ofte ikke oppfattet som gul, selv om den lille fargeprøven kan gi en følelse av det. Fasaden kan i stedet oppfattes som en anelse blå. Den grønne fargen vi valgte her oppleves ganske grønn, men den har faktisk mye gul pigment i seg.

Det har ikke vært så vanlig med blå hus, historisk sett i Norge. Blå pigment var dyre og eksklusive, og lite lysbestandige utendørs. Men, med moderne teknologi har malingsindustrien klart å lage blåfarger som tåler lys bedre, og det har blitt mer vanlig med blå hus. Velger du en dempet blågrå fargenyanse, vil huset kunne gli fint inn i omgivelsene, mens en kraftig blå nyanse vil stå ut og vekke mye oppmerksomhet i nabolaget. 

Brune og beige hus

Hus malt i brunt og beige smelter ofte godt inn i naturen, og tilpasser seg omgivelsene, lyset og fargen på detaljene. En brun eller beige farge ser litt trist ut på en liten fargeprøve, men fasader malt i brun eller beige, er ofte veldig vakre. Husk at en beige farge har undertoner av enten grå, gul, brun eller rosa. Hvis du vil at huset skal være grått, velg en beige som trekker grå og så videre.

For å få en tydelig brun fasade, velg en mørk og klar farge. Hvis du velger en brungul fargeprøve, vil fasaden føles mer gul enn brun, og en rødbrun prøve vil gi en rødaktig fasade.

Røde og rosa hus

Forløperne til våre tradisjonelle røde hus er fasader av rød murstein, som dukket opp i middelalderen. Rødt markerte status, og derfor begynte tre- og steinhus å males i rødt. Siden da har rød vært en av de populære fasadefargene i Norge. Som alle andre farger, blir den røde mer intens på en stor flate sammenlignet med hvordan den oppleves på en liten fargeprøve. Velg derfor en mer dempet rød nyanse. 
Rosa er en farge som lett skiller seg ut. Hvis du vil male huset rosa, bør du velge en dempet nyanse med innslag av gult.

Farger til trefasade

På tide å velge riktig farge til fasaden? Her finner du alle våre farger for trefasader. 
 

har blitt lagt til lagret
har blitt tatt bort fra lagret.
har blitt lagt til din handleliste
har blitt tatt bort fra din handleliste.
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
You have to choose a color