Male møbler – enkelt, morsomt og smart!

Er kjøkkenbordet fullt av riper? Står det en gammel lenestol og samler støv på loftet? Eller har bokhyllen sett sine bedre dager? Ikke kast! Gamle møbler kan bli som nye igjen. Her gir møbeltapetserer Mimmi Staaf oss noen av sine beste tips.

Mimmi Staaf er møbeltapetserer og har sin egen butikk og sitt eget verksted i Midsommarkransen sør i Stockholm. Interessen for miljø og gjenbruk har alltid vært der, men at det ble møbeltapetsering, var en ren tilfeldighet.
– Jeg jobbet i restaurantbransjen, og der trivdes jeg ikke. Rent tilfeldig begynte jeg på et kveldskurs i møbeltapetsering, og så var det gjort. Jeg synes det er helt genialt, for det finnes jo så mange flotte møbler, stoffer og farger å jobbe med. Og så er det så morsomt.

Vardagsrum

I likhet med Mimmi er det stadig flere som får øynene opp for hvor morsomt og smart det er å pusse opp møbler.
– Jeg blir så glad når jeg ser at interessen er så stor for å lære seg mer om å ta vare på gamle møbler. Det er utrolig gøy å oppleve at noe som var klart for nærmeste fylling, får nytt liv. Det meste er det faktisk fullt mulig å redde. Til og med slikt som er i ganske dårlig stand.

Det første tipset fra Mimmi er derfor at man skal våge å gå i gang med prosjekter, og at man skal ha tålmodighet.
– Ikke vær redd for å prøve, og ta deg god tid med hvert trinn i prosessen, så blir resultatet så mye bedre. Ikke legg opp til å få alt ferdig i løpet av en helg.

Neste tips er å gå på loppemarked og auksjoner. Der kan man komme over de flotteste skatter. – Det er sjelden jeg vet akkurat hva jeg leter etter, og jeg legger oftere merke til formen enn stilen på et møbel. Jeg kan bare se for meg at det kan bli til noe annet. Tenk over om det du har falt for, passer hjemme hos deg.

mal møbler med trendfarger
mal møbler, skap, detaljer i artige farger. DIY.

6 steg till nymålade möbler

  1. Tvätta ytan noggrant med målartvätt.
  2. Slipa ytan med fint slippapper och skrapa bort lös färg så fäster färgen bättre. 
  3. Spackla igen eventuella hål och andra skador med ett snickerispackel. Slipa ytan jämn. 
  4. Välj en pensel eller roller med bra kvalitet så blir resultatet bättre. Välj en bred pensel till stora ytor och en smal pensel till svåråtkomliga ytor som pinnstolsryggar. 
  5. Grundmåla med en passande grundfärg. Följ alltid den rekommenderade torktiden på burken. 
  6. Täckmåla alltid två gånger även om resultatet ser bra ut efter en strykning. Var noggrann med att följa den rekommenderade torktiden mellan strykningarna.

Hvis du har et favorittmøbel som det virker umulig å pusse opp, anbefaler Mimmi å få hjelp av profesjonelle før du kaster det, og å våge å tenke nytt og annerledes.
– Det er jo fullt mulig å skifte ut deler av et møbel. Jeg pusset for eksempel opp et bord hvor finerplaten var totalt ødelagt. Da tok jeg kontakt med et firma som hjalp meg med å skjære til en messingplate som ble limt på bordplaten. Det ble kjempefint, og bordet ble reddet.

De fleste møbler og materialer kan males. Til og med laminat. Det viktige er å velge riktige produkter og verktøy, og å gjøre godt forarbeid.
– Vask og slip overflaten, så får malingen bedre feste. Og grunn alltid med en riktig grunning, før du maler med dekkmaling, så blir resultatet mye bedre. De som jobber i faghandelen, har ofte mye kunnskap og kan hjelpe deg med alt du lurer på.

Når det gjelder fargevalg, finnes det ingen fasit. Tenk på hva du liker og hvordan møbelet skal passe inn sammen med annen innredning.
– Jeg liker å matche stoff og maling ton-i-ton. Det er også fint å male et møbel i samme farge som veggene. Det gir en fin harmoni i rommet. Eller man kan male forskjellige møbler i samme farge som en rød tråd. Det viktigste er at du får et fint rom som du liker, og at du får et møbel du blir fornøyd med.

Om Mimmi Staaf

Mimmi Staaf er møbeltapetserer. I drøyt fire år har hun drevet sitt eget firma Mimmi Staaf Möbelmakeri med nettbutikk, butikk og verksted i Midsommarkransen sør i Stockholm.

no
har blitt lagt til lagret
har blitt tatt bort fra lagret.
har blitt lagt til din handleliste
har blitt tatt bort fra din handleliste.
You have to choose a size.
You have to choose a amount.
You have to choose a color